Jakie głośniki itp.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • tomalla
    Drive
    • 2010
    • 50

Jakie głośniki itp.

Tak ale chodzi mi o numer tego przekaźnika, wiem że są 377, 389, 192 i 603 i występują one zamiennie, jednak nie wiem który powinien być dla auta wyposażonego w spryski reflektorów ale bez czujnika deszczu.
  • lukasz3112
    RS
    • 2008
    • 3607

Jakie głośniki itp.

Witam,
    mam w planach zrobienie jakiegoś car audio w swojej octavie. Chodzi o zamontowanie głośniczków z tyłu (nie w półce tylko w tych miejscach na to przeznaczonych) oraz jakiś sb pod siedzeniem, bo nie chce wkładać do bagażnika nic takiego. No i jakiś wzmacniacz oczywiście. Macie doświadczenia jakie głośniczki, wzmacniacz i jakiej firmy itp? (linki mile widziane).
    Oczywiście nie chce wywalać w to kupe kasy bo bez sensu.

pozdro
    Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• sh3v
      Rider
      • 2008
      • 410

zrob jak ja, czyli:
      przygotuj środowisko (wygluszenie drzwi przednich)
      glosniki lepsze i wzmak.
      Z tył głośnik wogole odłącz
      Ewentualnie jak starczy kasy wstaw sub.

Komentarz

• lukasz3112
        RS
        • 2008
        • 3607

no ok;] ale jakiego rodzaju tam te głośniki z tyłu wchodzą? i o jakich rozmiarach sub by wszedł pod siedzenie pasażera? pozdro
        Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

• Nexus6
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 4847
          • Volkswagen

lukasz3112, po co Ci glosniki z tylu :?:

dzwięk dochodzi do Twoich uszu z przodu i na tym systemie się skoncentruj :!:

żadnego rozsądnego suba pod fotel w O I nie wcisniesz :diabelski_usmiech
          With age comes wisdom, but sometimes age comes alone

Komentarz

• lukasz3112
            RS
            • 2008
            • 3607

kurde...nie pomagacie mi;p
            czy ktoś mi odpowie na powyższe moje pytanie? 8)

Komentarz

• pkacz
              Ambiente
              • 2008
              • 214
              • Octavia II (1Z3)
              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zadzwoń do ASO, tam wiedzą co pakują

A tak na poważnie to zapomnij o głośnigach z tyłu, tylko psują. Głośniki z tyłu zaczynają mieć sens gdy robisz kino w samochodzie...

Komentarz

• lukasz3112
                RS
                • 2008
                • 3607

a nie wiecie może jaki sub (o jakich rozmiarach się zmieści pod fotel?) Qmpel robi tego typu rzeczy. Gra baaardzo zacnie. A z tyłu chce założyć bo w przyszłym roku w zagłówki będą szły monitory. Także, żeby już coś tam z tyłu było

Komentarz

• pkacz
                  Ambiente
                  • 2008
                  • 214
                  • Octavia II (1Z3)
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jak robisz etapami to najpierw zrób dobry przód, a potem gdy już podejdziesz do monitorów wstawisz w tylne drzwi jakieś współdrożne 165mm... Nie wiem jak jest z miejscami dedykowanymi w Octavii, w Fabii jest bodajże miejsce na elipsy 4x6 cala. Moim zdaniem to strata czasu. Jeśli bedziesz chciał widzom z tyłu zapewnić dobry dźwięk do oglądania tych monitorów to i tak głośniki będą musiały iść w drzwi...

Komentarz

• trytek11
                    Drive
                    • 2008
                    • 46

Dołączam się do pytania kolegi lukasz3112, ale chodzi mi o sensowne głośniki do przodu w drzwiach. Te w słupkach są ok ale basu to ja niewiele słyszę.
                    Octavia 1 Combi 1.9 TDI GLX 110KM (140KM)

Komentarz

• pkacz
                      Ambiente
                      • 2008
                      • 214
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Jeśli chodzi o 165mm w rozsądnej cenie to ja polecam wyższe modele PowerBassa. W mojej obecnej Fabii w przednich drzwiach mam 2 takie, gdy sie przesiadę do Octy przełożę je i jeszcze dodam 2 W moim odczuciu b. dobre głośniki...

Komentarz

• trytek11
                        Drive
                        • 2008
                        • 46

A jakie parametry dodatkowe (montażowe) muszę uwzględnić ? Chodzi o ilość mocowań, głębokość montażową w drzwiach no i kształt choć tu zakładam że kolisty. Chodzi oczywiście o Oktavię

[ Dodano: Pią 14 Lis, 08 13:10 ]
                        A coś takiego np:

Octavia 1 Combi 1.9 TDI GLX 110KM (140KM)

Komentarz

• fernando
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1890

Tak się podłączę pod temat: czy jest jakaś możliwość sterowania rozdziałem dźwięku przód/tył (fade), jeśli głośniki z przodu i z tyłu są podpięte pod wzmacniacz np. czterokanałowy?

Komentarz

• pkacz
                            Ambiente
                            • 2008
                            • 214
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez trytek11
                            Moim zdaniem gorsze od PB ale i tańsze, sporo ludzi z relatywnie tanimi zestawami chwali Hertza ale ja nigdy nie potrafiłem zrozumieć dlaczego

Co do parametrów montażowych, to ciężko mi coś powiedzieć, bo mam zwyczaj zdawać się na profesjonalistę (www.barbus.pl) przy montażu... Wiem że dystanse wycinał i że głośnik spokojnie wchodził w miejsce fabryczne.

Zamieszczone przez fernando
                            Tak się podłączę pod temat: czy jest jakaś możliwość sterowania rozdziałem dźwięku przód/tył (fade), jeśli głośniki z przodu i z tyłu są podpięte pod wzmacniacz np. czterokanałowy?
                            To zależy ile par wyjść RCA ma odtwarzacz i jak został podpięty pod wzmacniacz. Jeśli są osobne wyjścia na tył to nie ma problemu...

Komentarz

• kowal 2002
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 5161

Zamieszczone przez trytek11
                              ...Chodzi oczywiście o Oktavię

[ Dodano: Pią 14 Lis, 08 13:10 ]
                              A coś takiego np:

http://www.allegro.pl/item476177609_..._lodz_z49.html
                              Polecam TAKI zestawik. Kolega Nexus6 polecił mi je jako zestaw "startowy" i muszę przyznac, że miał rację. Jak za tą cenę chodzą super nawet napędzane jedynie z oryginalnego STREAM-a ...
                              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Nexus6
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 4847
                                • Volkswagen

Zamieszczone przez fernando
                                wzmak musi byc podlaczony do niezaleznego sygnalu 4-kanalowym cinchem

trytek11, ile kasy chcesz wydac na glosniki :?: ile na ich poprawne zamontowanie :?:

od ESK Hertza trzymaj sie z daleka bo to szrot nie warty swojej ceny :diabelski_usmiech

Komentarz

• lukasz3112
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 3607

a jakiego rodzaju głosniki wchodza na przód? rozmiar itp. oraz jakie w tylnych miejscach tam przy półce. bede wdzieczny za info bo jutro mam zamiar kupic jakies

Komentarz

• Nexus6
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 4847
                                    • Volkswagen

lukasz3112, z przodu wchodzą woofery 165 mm

Komentarz

• lukasz3112
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 3607

dziekowac i kazde wejda w miejsca standardowych otworów? a z tyłu nie wiesz jakie powinny byc?

Komentarz

• Nexus6
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 4847
                                        • Volkswagen

Zamieszczone przez lukasz3112
                                        kazde wejda w miejsca standardowych otworów? a z tyłu nie wiesz jakie powinny byc?
                                        po ewentualnym lekkim podgięciu dolnego mocowania prowadnicy szyby wchodzą niemal wszystkie woofery 165 mm;

co do tyłu to ja sie nie znam bo z zalozenia go nie mam :diabelski_usmiech

Komentarz

• lukasz3112
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 3607

ok juz kliknałem odpowiedni przycisk --> Pomógł
                                          jutro cos moze załatwie.

Komentarz

• fernando
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 1890

Nexus6, thx. Najważniejsze, że się da

Komentarz

• lukas_ig
                                              Ambiente
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 230

Zamieszczone przez kowal 2002
                                              Polecam TAKI zestawik. Kolega Nexus6 polecił mi je jako zestaw "startowy" i muszę przyznac, że miał rację. Jak za tą cenę chodzą super nawet napędzane jedynie z oryginalnego STREAM-a ...
                                              W porównaniu z serią to jak wypadają? Duża różnica czy taka bardziej symboliczna?
                                              Nie spodziewam się poprawy na zasadzie przed i po wytłumieniu drzwi ale jednak :roll:
                                              PerfectService by

Komentarz

• pkacz
                                                Ambiente
                                                • 2008
                                                • 214
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • BKD 2.0 TDI 140 KM

W porównaniu z serią nawet niegodny marki zestaw JBL lub Infinity za pare paczek z Meda Marktu brzmi znacznie lepiej. Fakt, że wytłumienie bardzo pomaga i jak ktoś chce mieć coś lepszego niz seria to wytłumienie jest potrzebne...

Komentarz

• Nexus6
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2004
                                                  • 4847
                                                  • Volkswagen

lukas_ig, nie mieszaj w miękkim tworzywie tylko wrzuć w końcu coś lepszego, np:

- http://195.243.203.21/rainbow/index....211312&lan=ENG
                                                  - http://195.243.203.21/rainbow/index....212121&lan=ENG
                                                  - http://195.243.203.21/rainbow/index....212122&lan=ENG

ze wskazaniem na ten ostatni :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...